Εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων

 Λεκτικός εκφοβισμός: Ο σύγχρονος «Προκρούστης»

Την Παρασκευή 05.05.2023 οι μαθητές των τμημάτων Α1 και Α4 πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Ελλήνων. Παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα

Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που χαμογελούν

Στα βιβλία λέμε…Ναι!

Οι μαθητές του Α4 διερεύνησαν συνεργατικά το θέμα του λεκτικού εκφοβισμού στο σχολικό περιβάλλον. Μια και η γλώσσα «κόκκαλα δεν έχει αλλά κόκκαλα τσακίζει» συνειδητοποίησαν ποιες είναι οι γλωσσικές επιλογές που οι ίδιοι κάνουν και πληγώνουν. Τα λόγια που δεν πετάνε σαν τα πουλιά και δυστυχώς, όταν τα ακούμε, δεν τα ξεχνάμε εύκολα: για την εξωτερική μας εμφάνιση, τη νοημοσύνη μας, το κοινωνικό μας φύλο, την κοινωνική ή την οικονομική μας κατάσταση, την εθνοτική μας προέλευση, την αναπηρία. Τέλος, διαπίστωσαν ότι μπορούν να αλλάξουν, μια και η γλώσσα καθρεφτίζει την ψυχή μας και είμαστε ελεύθεροι να επιλέξουμε ποιοι θέλουμε να είμαστε. Το εργαστήριο της Βιβλιοθήκης της Βουλής συνεχίστηκε και μπορεί να συνεχιστεί σε κάθε σχολική τάξη, γιατί έθεσε στη διάθεσή μας άφθονο υποστηρικτικό υλικό και κυρίως γιατί υπάρχουν και οι λέξεις που χαμογελούν, το αντίδοτο, το ταίρι σε κάθε λέξη που πληγώνει:

1) Ο οδηγός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι διαθέσιμος ψηφιακά εδώ και εδώ και προτείνει πολλές διαδρομές γλωσσικής επίγνωσης σε εκπαιδευτικούς και γονείς.

2) Στο ίδιο πλαίσιο μπορεί να αξιοποιηθούν και οι διαδικτυακές εφαρμογές της πολυμεσικής έκθεσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής «Γλωσσόpolis», για παράδειγμα με παιχνίδια πάνω στη γλωσσική ορθότητα.

Την ίδια ώρα, οι μαθητές του Α1 συνειδητοποιούσαν με θάρρος την αλήθεια: ότι δεν διαβάζουν όσο θα έπρεπε. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας ανέδειξε μία δεύτερη σημαντική επιλογή που μπορούμε να κάνουμε από μικροί και να τη συνηθίσουμε, εξίσου σημαντική με τις λέξεις που χρησιμοποιούμε: τα βιβλία, δηλαδή οι λέξεις που διαβάζουμε. Με βιωματικές δραστηριότητες οι μαθητές συζήτησαν μεταξύ τους για ποιον λόγο διαβάζουμε και γιατί θα έπρεπε να διαβάζουμε. Ελπίζουμε όσοι άκουσαν, να κατάλαβαν. Και να κατάλαβαν καλύτερα το μήνυμα με μαρκαδόρο στην είσοδο της βιβλιοθήκης του σχολείου μας: «Να διαβάζετε, γιατί η γνώση είναι το όπλο των αδικημένων».

Στη συνέχεια, οι μαθητές ξεναγήθηκαν από τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στο κτήριο της Βιβλιοθήκης της Βουλής, στον φιλόξενα επιβλητικό και ιστορικό χώρο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου. Κάποιοι μαθητές ενδιαφέρθηκαν για τα μεγαλειώδη βιβλιοστάσια που δεν είχαν ξαναδεί, κάποιοι δανείστηκαν ακόμη και βιβλία και πήραν θέση στο ιστορικό αναγνωστήριο της Μπενακείου.

Τέλος, παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον, εμπνευσμένη περιήγηση στην Εικαστική Έκθεση «Πρόσφυγες 1922+: επιβίωση-ενσωμάτωση [2022]». Μπορείτε να ξεφυλλίσετε ολόκληρο τον κατάλογο της έκθεσης στη σελίδα των εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων και συγκεκριμένα εδώ. Οι μαθητές έμαθαν για τους ανθρώπους, αισθάνθηκαν τον πόνο τους, είδαν τους συμβολισμούς, ενδιαφέρθηκαν για τα ψηφιακά έργα AR (επαυξημένης πραγματικότητας ή επιπραγματικότητας, όπως προτάθηκε το 2015 από την Ακαδημία Αθηνών).

Η έκθεση εντάσσεται στο τρίπτυχο εκθέσεων της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ακολουθούν οι «Ιστορίες Επιβίωσης. Μικρασιάτες πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες [2022]» και «Το 1922 στον Τύπο [2022]».

Ευχαριστούμε την κα Καμηλάκη, Δρ Γλωσσολογίας, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Ηλεκτρονικής Διοίκησης, Βιβλιοθήκης & Εκδόσεων της Βουλής των Ελλήνων για την παρουσία της, καθώς και την αρχειονόμο κα Αναστοπούλου για τη διοργάνωση της επίσκεψης του σχολείου μας.

Υπεύθυνοι καθηγητές

Αφεντουλίδου Βασιλική, Φιλόλογος – Γλωσσολόγος

Τσιλιγιάννη Χρυσούλα, Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής – Τμήμα Ένταξης

Δέγλερης Μανώλης, Φιλόλογος, Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης

Αδάμ Χαρά, Μαθηματικός, Εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Μια που φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα των μαθημάτων, ας ξαναπούμε ΝΑΙ στα βιβλία και ας προπονηθούμε, αυτή τη φορά όλοι, ακούγοντας ιστορίες. Ο διαγωνισμός της Βιβλιοθήκης του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, με τίτλο «Ένα βιβλίο σε προσκαλεί, ένα βιβλίο σε προκαλεί!» είναι ανοιχτός, όχι μόνο για μαθητές Γυμνασίου, αλλά και Δημοτικού και Λυκείου. Η υποβολή συμμετοχών θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2023. Καλό καλοκαίρι!

ΚΛΙΚΑΡΕΤΕ (νυγματίστε) ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΗ: