Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών – 8/3/2021

Ομιλία Νίκης Κεραμέως, Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κοινή ειδική συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Kerameus

Θέμα ημερήσιας διάταξης: Ημέρα για τα δικαιώματα των Γυναικών – 8/3/2021

Εξοχοτάτη κυρία Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μάς υπενθυμίζει ότι, περισσότερα από 100 χρόνια από την ανάδειξη της 8ης Μαρτίου ως ημέρας για τα δικαιώματα των γυναικών, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε ότι έχουμε πετύχει διεθνώς την ισότητα των φύλων.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, κανείς από εμάς δεν θα ζήσει για να δει την καθολική ισότητα των δύο φύλων, η οποία δεν αναμένεται να επιτευχθεί στον κόσμο εντός των επόμενων 99 ετών, ενώ ειδικότερα σε όρους οικονομικής συμμετοχής η ψαλίδα μεταξύ ανδρών και γυναικών αναμένεται να κλείσει σε 257 χρόνια. Διεθνώς, μόνο το 55% των γυναικών ηλικίας 15 έως 64 ετών συμμετέχει στην αγορά εργασίας, σε αντιπαραβολή με το 78% των ανδρών, και σε 72 χώρες του κόσμου απαγορεύεται στις γυναίκες να ανοίξουν έναν απλό τραπεζικό λογαριασμό ή να λάβουν πίστωση. Σύμφωνα, δε, με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών αυξήθηκε σημαντικά εξ αιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 16% χαμηλότερες απολαβές από τους άνδρες, μόνο το 7,5 % των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και το 7,7 % των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες, ενώ μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί σωματική ή σεξουαλική βία.

Η χώρα μας έχει σημειώσει πολύ σημαντική πρόοδο. Κλιμάκιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που επισκέφθηκε το 2019 τη χώρα μας, διαπίστωσε ισχυρή θεσμική κατοχύρωση των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Ελλάδα έχει καθιερώσει συνταγματικά την ισότητα, προσχωρεί στις διεθνείς συμβάσεις και τους μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι μέλος διεθνών οργανισμών που προάγουν την ισονομία, εξελίσσει διαρκώς το νομικό της σύστημα για την πρόληψη και καταστολή διακρίσεων, βίας κατά των γυναικών, για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής.

Γιατί τότε παραμένει η χαμηλότερη απασχολησιμότητα, οι χαμηλότερες αμοιβές, η έμφυλη βία, η υποεκπροσώπηση στο δημόσιο βίο και σε θέσεις ευθύνης, παρά το υψηλό μορφωτικό επίπεδο και τις αναμφισβήτητες ικανότητες των γυναικών; Η έκθεση του ΟΗΕ του 2019 καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπάρχει διάσταση μεταξύ της θεσμικής κατοχύρωσης και της εφαρμογής της στην πράξη.

Η δράση μας λοιπόν επικεντρώνεται στην ουσιαστική εφαρμογή του νομικού πλαισίου, στην εφαρμογή στην πράξη της θεσμικής αυτής κατοχύρωσης. Η Κυβέρνηση έχει υιοθετήσει σειρά μέτρων για την περαιτέρω διασφάλιση της ισότητας μεταξύ των φύλων στην πράξη.

  • Συμμετέχει με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 στο Ευρωπαϊκό φιλόδοξο σχέδιο.

  • Στην Παιδεία, μέσω των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, διδάσκουμε στα παιδιά μας τις αρχές του αλληλοσεβασμού, της κοινωνικής ευθύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και θεματικές όπως η σεξουαλική αγωγή, η νεανική επιχειρηματικότητα, η γνωριμία με τα επαγγέλματα. Καλλιεργούμε στα παιδιά μας δεξιότητες και εφόδια που θα τους καταστήσουν ισότιμους, υπεύθυνους, δημιουργικούς πολίτες.

  • Δημιούργησε πλαίσιο για τη συλλογή πληροφοριών για θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης, γυναικών και ανδρών, κακοποίησης και εξουσιαστικής βίας και τις δράσεις καταπολέμησής τους.

Κίνηση με υψηλό συμβολισμό ήταν και η πρόταση εκ μέρους της Κυβέρνησης για γυναίκα στο ύπατο αξίωμα της χώρας, της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι γυναίκες έχουν όλα τα εχέγγυα να διαπρέψουν σε όλους τους χώρους. Εν μέσω της μεγάλης υγειονομικής πρόκλησης που βιώνουμε, βλέπουμε τις γυναίκες να πρωτοστατούν: τις γυναίκες γιατρούς, τις γυναίκες νοσηλεύτριες, τις γυναίκες της πολιτικής προστασίας, τις γυναίκες της εκπαίδευσης, όλες να ανταποκρίνονται με αυταπάρνηση στις πρωτόγνωρες συνθήκες, μητέρες, κόρες, συναδέλφους, που μας γεμίζουν υπερηφάνεια και αισιοδοξία.

Τα στερεότυπα αλλάζουν αργά, αλλά είναι στο χέρι μας να τα καταρρίψουμε και να διασφαλίσουμε στην πράξη ίσες ευκαιρίες. Με στοχευμένες πολιτικές, αλλαγή νοοτροπίας, στήριξη από την οικογένεια και συστράτευση, όλοι οι πολίτες να απολαμβάνουν στην καθημερινότητά τους ίσα δικαιώματα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Δεν χρειάζονται μόνο οι γυναίκες τον κόσμο. Ο κόσμος χρειάζεται τις γυναίκες.

Σας ευχαριστώ.