3 Δεκέμβρη 2020: Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες) καθιερώθηκε να εορτάζεται στις 3 Δεκεμβρίου από το 1992, επειδή εκείνη την ημέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το Πρόγραμμα Δράσης για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση δράσεων υποστήριξης των συγκεκριμένων συμπολιτών μας, αλλά και ενημέρωσης και αφύπνισης της κοινωνίας μας. Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρίες μέσω εθνικών, περιφερειακών και παγκόσμιων προσπαθειών, καθώς και η αύξηση της ευαισθητοποίησης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, στους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Στοχεύει στην προώθηση της κατανόησης σε θέματα αναπηρίας και στην κινητοποίηση υποστήριξης της αξιοπρέπειας και της ευημερίας των ατόμων με αναπηρία. Επιδιώκει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο γεγονός ότι το κέρδος από την ένταξη των ατόμων με αναπηρία σε κάθε πτυχή της ζωής είναι συνολικό και μας αφορά όλους.


Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται γύρω στο 1 εκατομμύριο. Τα στοιχεία στηρίζονται σε ποσοστά του ΠΟΥ και των επίσημων φορέων του κράτους.

Όταν αναφερόμαστε σε ειδικές ανάγκες εννοούμε κάθε πνευματική ή σωματική αναπηρία η οποία χρίζει ειδικής μεταχείρισης ώστε το άτομο να αναπτύξει ισότιμα όλες τις ικανότητες του και να ενταχθεί στη κοινωνία. Αυτές μπορεί να είναι αισθητηριακές αναπηρίες (τύφλωση, κώφωση) σωματικές αναπηρίες, (εγκεφαλική παράλυση, ακρωτηριασμένα άκρα) νοητική καθυστέρηση, χρωμοσωμικά σύνδρομα, Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (αυτισμός), ειδικές μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία κλπ).

Το σχολείο μας συνεργάζεται για 5η χρονιά με το Σ.Κ.Ε.Π. - Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους:                                                      Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα, το 2008. Στηρίζεται στο θεμελιώδες δικαίωμα κάθε ανθρώπου να ζει ελεύθερα, χωρίς διακρίσεις.

Στο πλαίσιο δράσεων κι εκπαιδευτικού έργου του ΣΚΕΠ τα τμήματα Β3 & Β4 θα συμμετέχουν σε ένα δίωρο εκπαιδευτικό εργαστήριο από τις 10:00 ως τις 11:40 τη Δευτέρα 08.03.2021 στα διαδικυακά lobbies των εκπαιδευτικών τους.

Όραμα: Μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι σε ένα περιβάλλον ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών.
Σκοπός: Η κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα των κοινωνικά ευάλωτων και περιθωριοποιημένων ομάδων.
Κοινό - στόχος (target group): Οι νέοι
Πεδίο δράσης: Το εκπαιδευτικό σύστημα - σχολεία & πανεπιστήμια
Θεματική: Η καταπολέμηση της άγνοιας και των προκαταλήψεων
Μεθοδολογία: Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία

Πιστεύουμε πως η Παιδεία είναι η απάντηση στην κοινωνική αναλγησία και αδιαφορία και το βασικό όχημα για να αναπτυχθούν αντανακλαστικά κοινωνικής συνείδησης, που θα οδηγήσουν στην άρση των προκαταλήψεων και του αποκλεισμού των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.

Δίνουμε προτεραιότητα σε 2 άξονες:

·     Α. Η εκπαίδευση ως μοχλός κοινωνικής αφύπνισης

Στηριζόμαστε στη σημασία και στον ρόλο του σχολείου ως δυναμικού μοχλού δημοκρατικής συνείδησης και πλαισίου ένταξης στο κοινωνικό σύνολο, για να εξασφαλίσουμε την ομαλή συνύπαρξη σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται.

Με στόχο να αλλάξουμε το βλέμμα των νέων ως προς τη διαφορετικότητα, δημιουργήσαμε και υλοποιούμε 2 καινοτόμα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Ενημέρωσης και Εξοικείωσης με την Αναπηρία στα σχολεία. Τα προγράμματα προωθούν τη συνύπαρξη, την ενσυναίσθηση, την αποδοχή, την αλληλεγγύη, την ανάπτυξη της προσωπικότητας και το σεβασμό στη μοναδικότητα του καθενός.

- «Μαθαίνω να βλέπω τον άνθρωπο» - Με φυσική παρουσία ομιλητών με αναπηρία (τελεί υπό την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας)
- «Ρωτάω για να μάθω» - Διαδικτυακό Πρόγραμμα

Και τα 2 εκπαιδευτικά προγράμματα:

  1. Απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και σε φοιτητές, κατά τη διάρκεια διδακτικής ώρας.
  2. Υλοποιούνται από ομιλητές/εμψυχωτές (νέοι με κινητική & αισθητηριακή αναπηρία), στελέχη και συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π.. Οι νέοι με αναπηρία θίγουν με έναν τρόπο απλό και αυθόρμητο, πάγια και καίρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία. Αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή διάλογο με νέους χωρίς αναπηρία, απαντούν στις ερωτήσεις χωρίς περιστροφές, λύνουν απορίες και περιγράφουν πως βρήκαν λύσεις στα δικά τους εμπόδια & τρόπους για να νικήσουν τις αντιξοότητες.
  3. Έχουν πανελλαδική εμβέλεια.
  4. Παρέχονται δωρεάν.

·     Β. Η εκπαίδευση ως μοχλός προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Εστιάζουμε στην ενίσχυση της ενημέρωσης και του διαλόγου μέσω μεθοδικής συνεργασίας με θεσμικούς φορείς, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, με στόχο πάντα την προώθηση και προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μετά από 12 χρόνια εμπειρίας στην υλοποίηση καινοτόμων & εμπεριστατωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, στηρίζουμε ενεργά τη διαδικασία της Συμπεριληπτικής Εκπαίδευσης (Inclusive Education)στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καταθέτοντας προτάσεις για την καθιέρωση ενός καινοτόμου "Εκπαιδευτικού Προγράμματος Ενσυναίσθησης και Ανάπτυξης Επικοινωνιακών & Κοινωνικών Δεξιοτήτων", εντός του ωρολογίου προγράμματος, στα σχολεία.

Τέλος, το έργο & οι δράσεις μας στηρίζονται σε δωρεές και χορηγίες που προσφέρουν εταιρείες, ιδρύματα, οργανισμοί και ιδιώτες. Δεν λαμβάνουμε οικονομική ενίσχυση από το Ελληνικό Δημόσιο.

Δείτε τη συνοπτική παρουσίαση του Σ.Κ.Ε.Π. εδώ.


Έχοντας ως όραμα μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου όλοι θα αισθάνονται αποδεκτοί και χρήσιμοι, ο σκοπός μας εστιάζεται στην κοινωνική ένταξη των ανθρώπων με αναπηρία και γενικότερα των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων.
Από το 2008 υλοποιούμε Εκπαιδευτικά Προγράμματα Εξοικείωσης με την Αναπηρία, στοχεύοντας στην αλλαγή στάσης και νοοτροπίας απέναντι στη διαφορετικότητα. Με αφετηρία το σχολείο και κατάληξη το σύνολο της κοινωνίας, ο Σ.Κ.Ε.Π. επιδιώκει την ομαλή συνύπαρξη σε μια κοινωνία που διαρκώς εξελίσσεται και μεταλλάσσεται.
Μετά από 12 χρόνια εμπειρίας στην υλοποίηση καινοτόμων & εμπεριστατωμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία, στηρίζουμε ενεργά τη διαδικασία της συμπεριληπτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 

Γνώρισε μας σε 3 λεπτά

 

«Ρωτάω για να Μάθω» - Διαδικτυακό Πρόγραμμα

 

Από την αρχή της πανδημίας COVID-19, αντιμετωπίσαμε τις καινούργιες συνθήκες ως ευκαιρία εξεύρεσης εφικτών λύσεων που θα μας επιτρέψουν να παραμείνουμε ευέλικτοι και αποτελεσματικοί, εμπλουτίζοντας ταυτόχρονα τα εκπαιδευτικά μας προγράμματα, πάντα με στόχο την προώθηση ενός σχολείου για όλα τα παιδιά.

Με στόχο να παραμείνει υλοποιήσιμο και ενεργό, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Μαθαίνω να βλέπω τον Άνθρωπο», το σχολικό έτος 2020 – 2021 εμπλουτίστηκε και ενισχύθηκε από το Διαδικτυακό Πρόγραμμα «Ρωτάω για να Μάθω» το οποίο υλοποιείται ήδη στα σχολεία από τον Οκτώβριο του 2020.

Το Διαδικτυακό Πρόγραμμα αποτελείται από βιωματικά βίντεο, που παρέχονται δωρεάν, με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους και μπορεί να τα βρει κανείς εδώ!

Απευθύνεται κυρίως σε μαθητές/τριες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αλλά και σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

 Οι νέοι με αναπηρία - συνεργάτες του Σ.Κ.Ε.Π. - θίγουν με έναν τρόπο απλό και αυθόρμητο, πάγια και καίρια ζητήματα που απασχολούν τα άτομα με αναπηρία.  Αναπτύσσοντας έναν ειλικρινή διάλογο με νέους χωρίς αναπηρία, απαντούν στις ερωτήσεις χωρίς περιστροφές, λύνουν απορίες και περιγράφουν πως βρήκαν λύσεις στα δικά τους εμπόδια & τρόπους για να νικήσουν τις αντιξοότητες.

Πως να συμμετάσχετε στο Διαδικτυακό Πρόγραμμα “Ρωτάω για να Μάθω” του Σ.Κ.Ε.Π.: Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω email στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή/και στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. για να δηλώσετε την πρόθεση συμμετοχής σας.

Το πρόγραμμα παρέχεται στα σχολεία με τις παρακάτω εναλλακτικές:

  1. Τηλεδιάσκεψη: Διάλογος μαθητών & συνεργατών με αναπηρία κατά τη διάρκεια μιας διδακτικής ώρας μέσω Webex, Teams, Zoom ή όποιας άλλης πλατφόρμας χρησιμοποιείτε στο σχολείο σας.
  2. Παρακολούθηση των εκπαιδευτικών βίντεο από τους μαθητές. Τα βίντεο παρέχονται δωρεάν στην ιστοσελίδα μας.
  3. Συνδυαστικού προγράμματος εξ αποστάσεως: Παρακολούθηση των βίντεο από τους μαθητές και στη συνέχεια διαδικτυακή συζήτηση με ομιλητή με αναπηρία.

Όταν επαναλειτουργήσουν τα σχολεία, και εφόσον το επιθυμείτε, το πρόγραμμα μπορεί να υλοποιηθεί δια ζώσης. Οι ομιλητές μας με αναπηρία θα επισκεφτούν τον χώρο του σχολείου σας, τηρώντας απαρέγκλιτα όλες τις οδηγίες του ΕΟΔΥ για τον COVID - 19 και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων καθώς και του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Δείτε ΕΔΩ τις ομάδες εργασίας του σχολείου μας,

κι ΕΔΩ παλιότερη επίσκεψη του 5ου Γυμνασίου Παλ. Φαλήρου στο Μουσείο Βορρέ