Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της οργανωτικής ομάδας των φετινών αγώνων ρητορικής τέχνης με τίτλο "Ρήσεις και Αντι-ρήσεις 2019". Η ομάδα αποτελειται απο τους  εκπαιδευτικούς που είτε έχουν "ομιλο", είτε εκπaιδευτικό πρόγραμμα   στα Γυμνάσια:

 1. Βαρβάκειο Πρότυπο
 2. Πρότυπο Αναβρυτων
 3. Γυμνάσιο Ευαγγελικής σχολής
 4. 1o Πειραματικό Αθηνών
 5. Ζαννειο Πειραιά
 6. Ράλλειο Γυμνάσιο
 7. 2ο Γλυκών Νερών
 8. 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου
 9. Ι.Μ.Παναγιωτόπουλου
 10. Εκπαιδευτήρια Δούκα
 11. Αρσακεια γυμνάσια Ψυχικού
 12. Pierce Αμερικάνικο Κολέγιο
 13. Εκπαιδευτήρια Παλλάδιο
 14. Αυγουλέα Λιναρδάτου
 15. Ελληνογερμανική Σχολή
 16. Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλίνων.

Θέμα της συνάντησης ήταν η διοργάνωση των φετινών αγώνων ρητορικής τέχνης, η συμμετοχή άλλων Γυμνασίων της Αττικής, κατόπιν της σχετικής άδειας του ΥΠΠΕΘ: Αθήνα, 09-07-2018
Αρ. Πρωτ. 115188/Δ2 αλλά και  του Περιφερειάρχη Εκπαίδευσης κ. Λόντου Χ., ο καθορισμός κανόνων καθώς  και ο καταμερισμός εργασιών.

Στο Λύκειο οι Ρητορικοί Αγώνες είναι θεσμός εδώ και πολλά χρόνια. Μεταξύ Γυμνασίων, όμως, όσοι Ρητορικοί Αγώνες διοργανώθηκαν ήταν μικρής εμβέλειας, όσον αφορά τον αριθμό των συμμετεχόντων σχολείων και των ρητορικών αγωνισμάτων. Η αποφασιστική τομή έγινε το 2017.

Με την επιστημονική υποστήριξη διδασκόντων και μεταπτυχιακών φοιτητών του ΠΜΣ του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ και την επιστημονική στήριξη της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση, διεξήχθησαν με επιτυχία οι 1οι Μαθητικοί Αγώνες Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων με το όνομα «Ρήσεις και Αντι-Ρήσεις» στα Εκπαιδευτήρια Αυγουλέα – Λιναρδάτου στο Περιστέρι στις 6 - 7 Μαΐου 2017. Στους αγώνες συμμετείχαν περί τους 130 μαθητές και μαθήτριες από 15 Γυμνάσια της Αττικής, οι οποίοι αγωνίστηκαν στους Διττούς Λόγους, στην Εκφραστική Ανάγνωση και στον Αυθόρμητο Λόγο. Οι αγώνες στελεχώθηκαν από έμπειρους κριτές, καθηγητές Πανεπιστημίου, επιμορφωμένους εκπαιδευτικούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Με τις ίδιες υψηλές προδιαγραφές συνεχίστηκε η διοργάνωση με την πραγματοποίηση των 2ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων, στις 28 – 29 Απριλίου 2018, στο Ράλλειο Γυμνάσιο Θηλέων Πειραιά. Η δεύτερη αυτή διοργάνωση είχε λάβει και την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και συμμετείχαν είκοσι έξι γυμνάσια με 298 μαθητές και μαθήτριες, αριθμός διπλάσιος σχεδόν από αυτόν της πρώτης χρονιάς.

Επιχειρούμε και φέτος τη διάχυση της ρητορικής τέχνης, με πιο φιλόδοξους ακόμη στόχους, και προχωρούμε στην πραγματοποίηση των 3ων Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Γυμνασίων στις 6 & 7 Απριλίου 2019, στο 5ο Γυμνάσιο Παλαιού Φαλήρου με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και την αρωγή του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΠΤΔΕ του ΕΚΠΑ «Ρητορική, Επιστήμες του Ανθρώπου και Εκπαίδευση» καθώς και της Ελληνικής Ένωσης για την Προώθηση της Ρητορικής στην Εκπαίδευση.

Αποφασίσαμε στους Διττούς Λόγους να συμμετάσχει κάθε σχολείο με 5 μαθητές  και να δημιουργηθούν μικτές ομάδες  τριών μαθητών που θα αξιολογηθούν σε τρεις δοκιμασίες, στην Εκφραστική Ανάγνωση και στον Αυθόρμητο Λόγο καθε σχολείο να έχει τη δυνατότητα συμμετοχής με 3 και 3 αντίστοιχα αγωνιζόμενους /ες.