Το σχολείο μας και συγκεκριμένα το τμήμα Γ4 πραγματοποίησε πρόγραμμα εικονικής επιχείρησης με την επίβλεψη και αρωγή της κ. Σιδηροπούλου Μιμόζας. Μέσα σε αντίξοες συνθήκες λόγω κορωνοιού οι μαθητές & μαθητριες μας συνεργάστηκαν, αλληλεπίδρασαν και δημιούργησαν ένα προιόν : οδοντόκρεμα. Αυτό το προιόν έπρεπε από τη δημιουργία του και την παραγωγή ως την  πώληση να το προωθήσουν και να αναδείξουν την αναγκαιότητά του ώστε να γίνει ανταγωνιστικό σε μια αγορά υπερκερασμένη από ειδικά τέτοια προιόντα.
Από τα 84 συμμετέχοντα σχολεία καταταχθήκαμε στην 17η θέση.
 
Στις 8 Μαΐου, δείτε LIVE τον πρώτο Virtual Τελικό Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020» του Junior Achievement Greece
Το πρώτο βραβείο θα απονείμειη Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου. H τελετή των βραβεύσεων θα ξεκινήσει στις 15:00 με την παρουσίαση των ομάδων και το πρώτο βραβείο θα απονεμηθεί στις 16:45.
Οι 10 Μαθητικές «Εικονικές Επιχειρήσεις» που κατάφεραν να προκριθούν, θα διαγωνισθούν την Παρασκευή 8 Μαΐου 2020 στον 15ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2020». Για πρώτη φορά, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Τελικός Διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με συνδέσεις από τα σπίτια των έφηβων «επιχειρηματιών», των κριτών και των προσκεκλημένων. Οι παρουσιάσεις των παιδιών, οι συνεντεύξεις στην κριτική επιτροπή και οι βραβεύσεις θα μεταδοθούν απ’ ευθείας, σε ΗD ποιότητα, στον ιστότοπο: http://lms.jagreece.org/events/eikoniki-epixeirisi/ και από τα social media του οργανισμού, Facebook, Instagram, LinkedIn και YouTube. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει στις 09:00 και στις 15:00 θα ξεκινήσει η τελετή των βραβεύσεων που θα διαθέτει μετάφραση στα αγγλικά καθώς είναι μεγάλο το ενδιαφέρον για την πρωτόγνωρη VIRTUAL & LIVE διαδικασία από το παγκόσμιο κοινό του Junior Achievement, αλλά και από στελέχη μεγάλων οργανισμών και επιχειρήσεων. Με όλες τις χώρες να αντιμετωπίζουν την κοινή κρίση του κορωνοϊού και με εκατομμύρια εφήβους στο σπίτι, ο πρωτοπόρος, αισιόδοξος, virtual διαγωνισμός της Μαθητικής Εικονικής Επιχείρησης στην Ελλάδα, αποκτά φέτος ιδιαίτερη σημασία.
Το JA Greece, με τιμή επίσης ανακοινώνει, ότι το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μαθητική «Εικονική Επιχείρηση 2020» έχει τεθεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και η Πρόεδρος, σε σύνδεση με το γραφείο της στο Προεδρικό Μέγαρο, θα απονείμει εικονικά το πρώτο βραβείο στην νικήτρια ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του JA Europe.Ο 31ος Πανευρωπαϊκός Τελικός «Company of the Year Competition 2020», θα πραγματοποιηθεί επίσης για πρώτη φορά διαδικτυακά, με έδρα το Junior Achievement Πορτογαλίας.
Μεγάλη θα είναι η τιμή και για τους νικητές του 2ου και του 3ου βραβείου, καθώς το 2ο Βραβείο θα απονείμει η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως και το τρίτο βραβείο η Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη.
Οι 10 Μαθητικές Επιχειρήσεις που διεκδικούν το πρώτο βραβείο, με αλφαβητική σειρά επωνυμίας της επιχείρησης, είναι:
ΕCOWAVE- Aριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης: Η εταιρεία μας, Eco-WaveΑ.Ε ιδρύθηκε και λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από τον Οκτώβριο του 2019. Το προϊόν μας ονομάζεται « Bio-veil» και είναι ένα πρωτοποριακό ρολό χάρτου πουτοποθετείται στα κρεβάτια των ιδιωτικών ιατρείων, των ιατρικών κέντρων και κλινικών, των φυσιοθεραπευτηρίων ακόμα και σε αυτά των ινστιτούτων
αισθητικής με ευρεία χρήση. Η διαφορετικότητά του σε σχέση με τα υπόλοιπα κλασσικά ρολά έγκειται στο γεγονός ότι το πλαστικό αδιάβροχο κάτω τμήμα του, είναι κατασκευασμένο από φυτικές πρώτες ύλες όπως άμυλο, σιτάρι και πολτός κυτταρίνης (Mater-Bi). Τα ιδιαίτερα αυτά συστατικά, το καθιστούν απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον διότι μετά τη χρήση του μπορεί να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε κάδο συλλογής απορριμμάτων, ακόμα και σε αυτούςμε μη ανακυκλώσιμα αντικείμενα. Σε περίπτωση δε που πεταχθεί σε χωματερές, γίνεται ένα με το χώμα, δηλαδή μετατρέπεται σε οργανική ουσία.
ΕLEPHANT - ΓΕΛ Φιλοθέης & ΓΕΛ Τραγαίας Νάξου: Η Elephant αποτελείται από 25 μαθητές της Α-Β των ΓΕΛ Φιλοθέης και Τραγαίας/Νάξου. Αναπτύξαμε εφαρμογή εποπτευόμενοι από ψυχιάτρους, γηριάτρους, ψυχολόγους και γεροντολόγους, η οποία προλαμβάνει-επιβραδύνει την άνοια στους ηλικιωμένους χαροποιώντας τους και φέρνοντάς τους πιο κοντά στα άτομα που αγαπούν. Ο χρήστης μπορεί επιλέγοντας κάποια ιστορία (εμπνευσμένη από λαογραφικά παραμύθια, καθημερινές στιγμές), να ασκήσει τον ιππόκαμπο του (κομμάτι του ανθρώπινου εγκεφάλου που συμμετέχει στη μνήμη). Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα εισαγωγής φωτογραφίων (από τον φροντιστή ή τον ηλικιωμένο) αγαπητών προσώπων του ηλικιωμένου. Όραμά μας είναι να καταπολεμήσουμε την άνοια, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσα στους ηλικιωμένους και τα προσφιλή τουςπρόσωπα χαροποιώντας μία καταθλιπτική συνήθως περίοδο της ζωής τους. Στην Elephant ευφραίνουμε τη ψυχή, εξασκώντας το νου ηλικιωμένων.
FeyeREi- EΠΑΛ Μυκόνου: Η Εικονική επιχείρηση FeyeREi έχει ως στελέχη τηςδεκατρείς μαθητές της Β ́ και Γ ́ τάξης του ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ Μυκόνου των Τομέων Πληροφορικής και Οικονομίας - Διοίκησης.Αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε μια υπηρεσία που, ενώ στη Μύκονο – ελλείψει έντονης χλωρίδας-δεν έχει ιδιαίτερη χρησιμότητα, σε πανελλαδικό επίπεδο κρίνεται ιδιαίτερα χρήσιμη: την υπηρεσία ανίχνευσης και έγκαιρης προειδοποίησης πυρκαγιών. Η ιδέα μας έχει ως αφετηρία την πυρκαγιά στο Μάτι και στην Κινεττα Αττικής τον Ιούλιο του 2018 με θύματα πάνω από εκατό συνανθρώπους μας. Συγκλονισμένοι από τα γεγονότα, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε στην επίλυση ενός από τα σημαντικότερα προβλήματα που ταλανίζουν την Ελλάδα αλλά και πολλές άλλες χώρες του κόσμου κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο: Οι πυρκαγιές και οι απώλειες κυρίως ανθρώπινων ζωών όσο και πολύτιμων φυσικών πόρων αλλά και υλικών περιουσιών αποτέλεσαν το κεντρικό ζήτημα της εικονικής μας επιχείρησης.
GRID - Kολλέγιο Ανατόλια: Η GRID αποτελεί μία υπηρεσία συλλογής χρησιμοποιημένων ρούχων από καταναλωτές και διάθεσης αυτών σε καταστήματα, με σκοπό την ανακύκλωσή τους και την παραγωγή νέων ρούχων. Οκαταναλωτής σε αντάλλαγμα συλλέγει πόντους, που μπορούν να εξαργυρωθούν στα καταστήματα ή να μεταφερθούν σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς με τη μορφή χρηματικής βοήθειας. Παράλληλα, η συμμετοχή των επιχειρήσεων στο δίκτυο μας τους εξασφαλίζει πρόσβαση σε ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό και τη δυνατότητα να αγοράζουν σε χαμηλό κόστος χρησιμοποιημένα ρούχα τα οποία νααποτελούν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων ενδυμάτων. Στόχος της GRID είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας και η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας αναφορικά με την ορθή χρήση πόρων και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα.
jewelQRy - Eκπαιδευτήρια Καντά: Όραμα της Εικονικής Επιχείρησης «JewelQRy» της ομάδας μαθητών των Εκπαιδευτηρίων Καντά είναι να προσφέρει ένα κόσμημα εύκολα αναγνωρίσιμο, το οποίο παρέχει ασφάλεια σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Προσφέρεικοσμήματα με QR Codes στα οποία έχουν αποθηκευθεί στοιχεία ταυτότητας, ομάδα αίματος και τηλέφωνο επικοινωνίας. Η καινοτομία αυτή απευθύνεται σε:ηλικιωμένους που πάσχουν από άνοια και Alzheimer ώστε να μη χάνονται από τους συγγενείς τους, μικρά παιδιά σε περίπτωση που απομακρυνθούν από τους γονείς τους και σε οποιονδήποτε άνθρωπο έχει κάποιο ατύχημα και πρέπει να ειδοποιηθούν οι οικείοι του. Σε περίπτωση που κάποιος έχει χαθεί και δε θυμάται τα στοιχεία επικοινωνίας με τους οικείους του, σαρώνοντας των κώδικα QR εμφανίζονται τα προσωπικά στοιχεία του, καθώς και το τηλέφωνο των συγγενών του.
KINESIS - Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας: Σε μια εποχή όπου συνειδητοποιούμε όσο ποτέ την αξία του αγαθού της ελεύθερης μετακίνησης και τα αδιέξοδα του ατομοκεντρικού πολιτισμικού μοντέλου, η Μαθητική Επιχείρηση Kinesis του Junior Achievement Greeceφιλοδοξεί να συμβάλει στην«βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων» του μέλλοντος. Με την συνεργασία τωνκαθηγητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ν. Ηλιού και Π. Κοπελιά, προτείνει ένα καινοτόμο, «έξυπνο σύστημα» λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών που υλοποιείται σε αστικούς κόμβους ρυθμίζοντας τους σηματοδότες «σε πραγματικό χρόνο» με βάση τον κυκλοφοριακό φόρτο των προσβάσεων στον κόμβο, τον φόρτο των πεζών στις διαβάσεις, τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας παράλληλα προτεραιότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Βελτιστοποιώντας τιςμεταφορές στο αστικό οδικό δίκτυο, αυξάνει την ασφάλεια των πολιτών, βελτιώνει την ποιότητα ζωής τους, προστατεύει το περιβάλλον.
Linkteen - CGS (Costeas-GeitonasSchool): Η εικονική επιχείρηση που δημιουργήσαμε είναι μια υπηρεσία με στόχο την ανακάλυψη νεαρών ταλέντων που έχουν περιορισμένες επιλογές λόγω της οικονομικής ή κοινωνικής τους κατάστασης. Η πλατφόρμα μας έτσι παίζει τον ρόλο του μεσάζοντα μεταξύ των παιδιών, που επιθυμούν να εξελιχθούν αλλά δεν έχουν τα μέσα, και των φορέων που ενδιαφέρονται να τα βοηθήσουν. Αυτή η διαδικασία γίνεται μέσω αναρτήσεων στο feed, όπου παρουσιάζεται το ταλέντο και ταυτοχρόνως μέσω της υποσελίδας "Συμμετοχή" όπου μπορείτε να δηλώσετε το ενδιαφέρον σας είτε σαν μαθητές είτε σαν υποστηρικτές, που μέσω δωρεών ή υπηρεσιών μπορείτε να συνεισφέρετε στην προσπάθεια ενός παιδιού. Με αυτή την επαφή στοχεύουμε στην δημιουργία ευκαιριών και στην δημιουργία ενός δίκαιου κόσμου που αναγνωρίζει κάθε ταλέντο, ανεξαρτήτως κοινωνικής και οικονομικής θέσης.
MEDINOW - Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού: Με δεδομένη την περιορισμένη πρόσβασησε δομές υγείας σε πολλέςτουριστικές περιοχές, η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα Medinow έρχεται για να καλύψει αυτό το κενό, τόσο για τους επισκέπτες όσο και τους μόνιμους κατοίκους, μειώνοντας τον χρόνο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, ο οποίος αποτελεί τον πιο κρίσιμο, ίσως, παράγοντα στην θετική έκβασή τους. Ο χρήστης μέσω του πρώτου μέρους της εφαρμογής, σε περίπτωση επείγοντος περιστατικού, πατάει το κουμπί «Έκτακτης Ανάγκης» για να ειδοποιηθεί ο πιο κοντινός ιατρός και να προστρέξει εθελοντικά στο γεωγραφικό στίγμα του ασθενούς που προβάλλεται, κάτι που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία. Επιπρόσθετα, στο δεύτερο μέρος της εφαρμογήςπου ονομάζεται «Τοπική περίθαλψη», στα πλαίσια του ιατρικού τουρισμού, ένας επισκέπτης μπορεί να προγραμματίσει ραντεβού με κάποιον τοπικό ιατρό ή ιατρικό κέντρο.
STUSHION- PIERCE - Aμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Η εταιρεία Stushion σχεδιάζει και αναπτύσσει ένα ορθοσωματικό μαξιλάρι, που προσαρμόζεται στις μαθητικές καρέκλες και στο σωματότυπο του κάθε μαθητή, με σκοπό την καταπολέμηση μυοσκελετικών κακώσεων και άλλων ορθοπεδικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι μαθητές από την καθιστική καθημερινότητα τους.Είναι ένα προϊόν φτιαγμένο από μαθητές για μαθητές. Κατασκευασμένο μετά από εκτεταμένη έρευνα, συνεργασία με πρωτοπόρες εταιρείες όπως η Coco-Mat και νοσοκομειακά τμήματα (Γ. Γεννηματάς), προσαρμόζει τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των μαθητών, έτσι ώστε να εξυπηρετεί τη μυοσκελετική και ορθοπεδική υγειά τους. Στο «Makerspace» του σχολείου και με τη συμβολή του «Τμήματος Πληροφορικής» υλοποιήθηκε το φυσικό προϊόν και το κατάλληλο λογισμικό που εξασφαλίζει τη «συνταγή των ορθών γωνιών».
VProject - Σχολή Μωραϊτη: Το V Project και αποτελεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει τους μαθητές του IB με τις κατάλληλες εθελοντικές δράσεις, ώστε να ολοκληρώσουν το Service που απαιτείται για την απόκτηση τουΔιπλώματός τους. Στην πλατφόρμα αυτή οι μαθητές δημιουργούν τον προσωπικό τους λογαριασμό, βλέπουν τις διαθέσιμες δράσεις, υποβάλλουν δήλωση ενδιαφέροντος σε αυτές, βλέπουν το ιστορικό συμμετοχών και δηλώσεων τους και παραλαμβάνουν τις βεβαιώσεις συμμετοχής από τους αντίστοιχους οργανισμούς. Οι οργανισμοί, από την άλλη, αναρτούν τις εθελοντικές τους δράσεις, δέχονται ή απορρίπτουν υποψήφιους εθελοντές, έρχονται σε επικοινωνίαμαζί τους και διατηρούν τον εταιρικό τους λογαριασμό. Το όραμά μας είναι να διευκολύνουμε την πρόσβαση των μαθητών στον εθελοντισμό και να διαδώσουμε την κουλτούρα του, με τελικό στόχο κάθε μαθητής στην Ελλάδα να έχει συμμετάσχει σε τουλάχιστον μία εθελοντική δράση.
Συνολικά ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης 2020», ομάδες από 84 Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη την Ελλάδα και οι 10 προκρίθηκαν στον Τελικό για να διεκδικήσουν το πρώτο βραβείο. Το JAGreeceευχαριστεί θερμά τους υποστηρικτές της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης», που ειδικά σε αυτή την ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, δίνουν στη νέα γενιά δύναμη και αισιοδοξία. ΚύριοιΧορηγοί: MetLife, Citi Foundation, ΕθνικήΤράπεζα, Raycap, EY, Accenture. Χορηγοί Επικοινωνίας: EΡΤ, Πρώτο Πρόγραμμα, KΟSMOS 93.6, ΕΡΑ Σπορ, Η Καθημερινή, Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, epixeiro.gr, Capital.gr, 95.2 AthensDeeJay, 969 RockFM, Λάμψη 92.3, Τηλεθεατής, Τηλέραμα, elculture.gr. Για όλες τις εξελίξεις σχετικά με την διεξαγωγή του virtual διαγωνισμού και για να σας υπενθυμίζουμε να τον παρακολουθήσετε LIVE, ακολουθήστε το JuniorAchievementGreece/Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων στα social media:
Facebook:
https://www.facebook.com/JuniorAchievementGreece/

LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/jagreece/
Instagram: ja_greeceTwitter: https://twitter.com/JA_Greece
Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCz1r7rHoukrRyUm4Tyfh3Ew
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ JUNIOR ACHIEVEMENT GREECE: www.senja.gr