Στα πλαίσια του μαθήματος της Ιστορίας Γ΄Γυμνασίου ο κ. Δημητρέλιας Παν. θέλοντας να κάνει τους μαθητές/τριες ενεργά υποκείμενα της γνώσης,  κάλεσε ανθρώπους που είχαν βιώσει τα γεγονότα των ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ* στην Κωνσταντινούπολη και κατάθεσαν τη μαρτυρία τους. Οι αυτόπτες και αυτήκοοι μάρτυρες των γεγονότων του 1955 που οδήγησαν πολλούς Ορθοδόξους της Κωνσταντινούπολης να μετοικήσουν στον Ελλαδικό χώρο, αλληλεπίδρασαν με την εκπαιδευτική μας κοινότητα και η ιστορική γνώση μετατράπηκε σε βιωματική εμπειρία και η λήθη έδωσε τη θέση της στη μνήμη.

Η τοπική κοινότητα Κωνσταντινουπολιτών που εγκαταστάθηκε στο Παλ. Φάληρο έχει δημιουργήσει συλλόγους και δίκτυα που ξεπερνούν σε δράσεις το τοπικό στοιχείο και εξακτινώνονται στον παγκόσμιο ιστό. Πολλοί μαθητές/τριες μας έλκουν την καταγωγή τους απο την Πόλη (τουρκικά: İstanbul, [isˈtɑnbuɫ], Ιστάνμπουλ : Η ονομασία αυτή έγινε η κυρίαρχη κατά τις αρχές του 20ού αιώνα, ωστόσο η πόλη εξακολουθούσε να γράφεται ως Κωνσταντινούπολη (Constantinople) στο λατινικό αλφάβητο. Το 1928, ο πρόεδρος και ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ εισήγαγε εκτεταμένες μεταρρυθμίσεις όπου αρχικά αντικατέστησε το οθωμανικό αλφάβητο με το λατινικό, και κατόπιν μετονόμασε επίσημα την πόλη σε Ιστανμπούλ.)

Μιά από αυτές τις ομάδες είναι και η εθελοντική ομάδα «Ρωμιών Πράξεις». Δημιουργήθηκε από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και ενδιαφερόντων και σκοπός  της είναι η διατήρηση, διάδοση και ανάδειξη της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελληνισμού της καθ’ ημάς Ανατολής. Ειδικότερα, οι πρωτοβουλίες και οι πολύπλευρες δράσεις  στοχεύουν στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σχετικά με κρίσιμα ζητήματα αλλά και τη συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

 

 

*Με την ονομασία «Σεπτεμβριανά» έμεινε στην ιστορία το οργανωμένο πογκρόμ της νύκτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, εξ ου και η ονομασία, που συνέβη στη Κωνσταντινούπολη, όπου καθοδηγούμενος τουρκικός όχλος προκάλεσε βίαια επεισόδια κατά των περιουσιών των Ελλήνων ομογενών και των Αρμένιων, πλην όμως Τούρκων υπηκόων, καθώς και άλλων μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, λεηλατώντας και πυρπολώντας ελληνικά καταστήματα, σπίτια, σχολεία και βεβηλώνοντας εκκλησίες ακόμα και νεκροταφεία δημιουργώντας τρομοκρατία και ανασφάλεια για τις υφιστάμενες μειονότητες. Αφορμή έδωσε μια βομβιστική επίθεση στο πατρικό σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη, που αποδείχτηκε στην συνέχεια ότι ήταν σκηνοθετημένη προβοκάτσια από την ίδια τη τουρκική κυβέρνηση.

Πραγματική αιτία του πογκρόμ αυτού ήταν η εξέλιξη του Κυπριακού ζητήματος, η συγκυρία του οποίου μεθόδευσε την προβοκάτσια.

Τα «Σεπτεμβριανά» αποτελούν ένα μέρος ενός μακρύ καταλόγου διώξεων κατά αλλοθρήσκων μειονοτήτων που μπορεί να ξεκίνησαν περί τα τέλη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, πλην όμως εντάθηκαν από την εποχή των Νεοτούρκων και ύστερα.