ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Η αφίσα της ΙΒΒΥ για το 2023 με το μήνυμα του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και το εικαστικό της Φωτεινής Στεφανίδη.
Στις 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Ο εορτασμός καθιερώθηκε από το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για τη Νεότητα (IBBY) το 1966, με σκοπό να ενισχύσει την παιδική φιλαναγνωσία αλλά και να στρέψει το ενδιαφέρον των ενηλίκων στο παιδικό βιβλίο. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται παγκοσμίως. Η συγκεκριμένη ημέρα επελέγη ως φόρος τιμής στον Δανό παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο οποίος είχε γεννηθεί στις 2 Απριλίου του 1805.
Η ΕΡΤ ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 προχώρησε στην τηλεοπτική μεταφορά έργων της παιδικής λογοτεχνίας, πρακτική που μεταξύ άλλων διαχέει δημιουργικά το παιδικό βιβλίο στην κοινωνία. Η αρχή έγινε με την τηλεοπτική διασκευή του «Ο Κήπος με τα αγάλματα» από το ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σαραντίτη (1981), συνεχίζοντας με το «Θησαυρό της Βαγίας» από το βιβλίο της Ζωρζ Σαρή (1984) και με τη «Φρουτοπία» του Ευγένιου Τριβιζά (1985), την «Ιόλη» από το βιβλίο της Σαραντίτη και τον «Καπετάν Σβούρα» από το βιβλίο της Σοφίας Φίλντιση (1986). Στη δεκαετία του ’90 παρουσιάστηκαν «Το καπλάνι της βιτρίνας» από το έργο της Ζέη (1990), «Το βιβλίο που δεν διάβαζε κανείς» από το έργο του Τριβιζά (1991) και τα «Δελφινάκια του Αμβρακικού» από το βιβλίο του Ντίνου Δημόπουλου.
Στο πλαίσιο αυτό, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει αφιέρωμα στην σπουδαία Ελληνίδα συγγραφέα της παιδικής λογοτεχνίας Άλκη Ζέη, μέσα από τον προβολή δύο τεκμηρίων σχετικών με «Το καπλάνι της βιτρίνας»: το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου αλλά και απόσπασμα από την εκπομπή «Γυναικεία πορτραίτα» όπου η Ζέη μιλάει για τη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου, που αποτελεί το πρώτο δημοσιευμένο μυθιστόρημα της (το 1963, από τις εκδόσεις Θεμέλιο) , που την καταξίωσε στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1
Παιδική, νεανική σειρά γυρισμένη στη Σκόπελο. Πρόκειται για αμιγώς εσωτερική παραγωγή της ΕΡΤ, διασκευή του ομώνυμου κλασσικού αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος της Ζέη που έγραψε το 1936 ενώ ήταν εξόριστη ως πολιτικός πρόσφυγας στη Μόσχα. Το πολυβραβευμένο μυθιστόρημα έχει μεταφραστεί σε 23 διαφορετικές ξένες γλώσσες, σε 37 διαφορετικές εκδόσεις. Ξεκίνησε να προβάλλεται το Μάρτιο του 1990 και ολοκληρώθηκε σε δέκα επεισόδια. Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σειρά στο ERTflix εδώ.
Έτος παραγωγής: 1990
Σκηνοθεσία – σενάριο- μοντάζ: Πέτρος Λύκας
ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΡΤΡΑΙΤΑ: ΑΛΚΗ ΖΕΗ
Τα «Γυναικεία πορτραίτα» ήταν σειρά δραματοποιημένων ντοκιμαντέρ που για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση ήταν γυρισμένα αποκλειστικά από γυναίκες σκηνοθέτιδες. Παρουσίαζαν την απλή καθημερινή ζωή γυναικών διαφορετικών τάξεων και επαγγελμάτων διερευνώντας την ταυτότητα της γυναίκας στην Ελλάδα της δεκαετίας του 1980. Στη συγκεκριμένη εκπομπή παρουσιάζεται το πορτραίτο της Άλκης Ζέη ενώ στο απόσπασμα η συγγραφέας αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο αξιοποίησε τα βιώματά της καθώς έγραφε το «Το καπλάνι της βιτρίνας» όταν ζούσε στη Μόσχα και περιγράφει πώς εκδόθηκε το βιβλίο. Προβάλλονται οικογενειακές της φωτογραφίες ενώ η Ζέη και μια μικρή μαθήτρια διαβάζουν αποσπασματα από το βιβλίο .
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη σειρά στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ εδώ.
Έτος παραγωγής: 1985
Σκηνοθεσία- σενάριο επεισοδίου : Φρίντα Λιάππα
Η ψηφιοποίηση της εκπομπής έγινε από το πρωτότυπο κινηματογραφικό φιλμ 16mm.